Treceți la conținutul principal

Băncile românești din Banatul sârbesc: ascensiune și declin

Ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea reprezintă perioada marilor realizări și progrese pe plan social-economic și cultural ale românilor din Banat. 

Luceafărul din Vârșeț,

În ceea ce privește istoria economică a acestei etnii, în primul rând subliniem importanța institutelor de credit și economie, care aveau sarcina de a apăra interesele economice ale țăranilor, intelectualilor și întreprinzătorilor români. De la apariția primei bănci românești din Monarhie (Albina din Sibiu, la 1871) și până în anul 1888, după o perioadă de 15 ani de stagnare (până la 1885), au fost înființate în total 17 bănci românești, în principalele centre urbane din zonele locuite de românii din Monarhia Austro-Ungară, pentru ca, în perioada următoare, numărul lor să crească comsiderabil, ajungând în preajma Primului Război Mondial până la 168 de instituții de credit cu capital românesc . În ciuda acestei creșteri evidente a sistemului bancar românesc din Monarhie, numărul băncilor românești era foarte mic comparativ cu numărul total de instituții financiare din Ungaria, formând, în anul 1905, doar 4%, ceea ce este foarte puțin comparativ cu numărul băncilor altor popoare conlocuitoare, în special cu cele germane și maghiare . Când este vorba despre teritoriul actualului Banat sârbesc, aceste bănci au fost înființate în doar câteva localități cu populație românească, mai concret doar în localitățile cu o situație economică prosperă. La începutul secolului al XX-lea, toată băncile românești de pe întreg spațiul Ardealului și Banatului au fost încadrate în asociația instituțiilor financiare românești din Austro-Ungaria „Solidaritatea”, cu sediul la Sibiu, constituită la 16 iulie 1907. Obiectivul principal al ”Solidarității” era „promovarea prosperării solide a băncilor române”. Organul oficial al acestei asociații era Revista economică din Sibiu, redactată de Constantin Pop, iar începând cu anul 1900, în fiecare an s-a editat și Anuarul băncilor române . Sistemul bancar, pe baza căruia funcționau toate instituțiile financiare din Monarhia dualistă, a fost organizat pe baza Legii comerciale din anul 1875, prin care fiecare comitet de inițiativă care dorea înființarea unei astfel de instituții trebuia să aducă statutele, care trebuiau aprobate de adunarea generală de constituire, și apoi și de tribunalul județean . Băncile românești au avut ca model statutul Albinei din Sibiu, cu modificările impuse de situația specifică a fiecărei bănci. 
Sentinela din Satu Nou
În anul 1913, în „Solidaritatea”erau încadrate în total 119 institute financiare, dintre care câteva și din actualul Banat sârbesc. Este vorba despre următoarele bănci românești, redate în cele ce urmează în ordinea puterii capitalului financiar de care dispuneau:
1. Luceafărul din Vârșeț, fondată în 1894, în 1913 dispunând de un capital social de 600.000 coroane împărțit în 6000 de acțiuni în valoare de 100 coroane fiecare. Directorul executiv al băncii în perioada dualismului era dr. Petru Zepeniag, avocat din Vârșeț
2. Sentinela din Satu Nou, fondată în 1895 având în 1913 un capital social de 520.000 de coroane. Directorul executiv al acestei bănci era Petru Stoica, învățător în pensie.
3. Steaua din Petrovasâla, fondată în 1897, cu un capital social de 160.00 de coroane în anul 1913 și avândul ca director executiv pe Ioanichie Neagoe, preot. 
4. Dunăreana din Cuvin, fondată în 1900, cu 80.000 coroane capital social (1913). Directorul executiv al acestei asociații era Vasile Bunda.
5. Concordia din Uzdin, fondată în anul 1893. În 1913 dispunea de un capital social de 78.000 de coroane. Directorul executiv al acestei bănci era preotul Onoriu Conopan. 
6. Agricola din Ecica, fondată în 1905. Capitalul social al acestei bănci în anul 1913 era de 70.000 de coroane, iar director executiv – preotul Valeriu Magdu. A fost desființată în anul 1925.
7. Panciovana din Panciova, fondată în 1906 cu un capital social de 50.000 de coroane. Directorul acestei bănci era dr. Petru Pența, avocat. În 1911 Panciovana s-a fuzionat cu banca Sentinela din Satu Nou, funcționând în continuare ca filială a acesteia. 
8. Bănățanul din Coștei, fondată în 1901 de 18 proprietari din această localitate, fără vreun rol mai însemnat în viața economică a românilor din Banatul sârbesc.
La începutul perioadei postbelice, în anul 1945, noile autorități comuniste iugoslave s-au grăbit să pună sub controlul lor activitatea institutelor de economii și credit, astfel că l-au numit pe Vasile Popa, viitorul poet (cunoscut mai târziu sub numele de Vasko Popa), de delegat responsabil pentru funcționarea băncilor românești din Iugoslavia . Acesta a fost membru al aparatului Agitprop și om de încredere al regimului comunist iugoslav . 
Epoca institutelor financiare românești a luat sfârșit în primii ani postbelici. Institutele financiare, ca exponenți economici ai identității naționale românești, înființate în perioada de ascensiune a relațiilor capitaliste din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au jucat un rol însemnat în viața satului românesc, în special până la Primul Război Mondial. Perioada interbelică deja a dus la o mică stagnare a băncilor românești găsite acum în cadrul regatului iugoslav. Crizele economice și-au spus cuvântul și au lăsat urme de neșters în gestionarea băncilor, asemănător și ocupația nazistă asupra Banatului în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, pentru ca epoca postbelică să aducă conținuturi noi și deloc favorabile pentru gestionarea acestor bănci. Imediat după ce a preluat puterea, regimul comunist a început să ia măsuri pentru lichidarea tuturor băncilor care funcționau pe principiul societăților pe acțiuni, reușind într-un timp scurt să le dizolve pe toate. Astfel au dispărut definitiv, la începutul anului 1949, și ultimele rămășițe ale Luceafărului, Sentinelei, Stelei, Dunărenei și Concordiei, iar românii din Banatul sârbesc au intrat într-o nouă fază a dezvoltării lor economice și sociale, cea comunistă.
Text şi Fotografii: prof.dr. Mircea Măran

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primele atestări documentare ale românilor din Banatul sârbesc Panorama oraşului Vârşeţ Elementul etnic românesc a fost prezent în Banat din cele mai vechi timpuri. Încă din evul mediu timpuriu, din perioada formării limbii și a poporului român, putem vorbi despre prezența unor elemente protoromânești în Banatul de sud-vest. Concret, este vorba despre o populație valahă, pe care o amintește notarul regelui maghiar Bela al III-lea în Cronica sa Faptele ungurilor. Aceasta se face în contextul descrierii cuceririlor maghiare ale Câmpiei Panonice care au avut loc începând cu anul 896, prin venirea triburilor ungurești sub conducerea lui Arpad. Atacul unguresc asupra ducatului lui Glad, care își avea una din reședințele sale în cetatea Cuvinului, aduce primele informații, ce e drept confuze, despre prezența protoromânilor în zonă. Anume, în ajutorul ducelui Glad, stăpânul acestor teritorii, care s-a închis în cetatea Cuvinului pentru a se apăra de agresori, au venit

Banatul sârbesc este la fel de bogat ca şi Banatul românesc

Atlas cultural al Banatului sârbesc Banatul, regiune unitară până atunci, a fost sfârtecat în 1919. Treimea de sud-vest a fost detaşată de celelalte două treimi şi, datorită graniţei existente între ei, bănăţenii au început să uite unii de alţii. Abia în ultima vreme ne-am redescoperit. Banatul sârbesc este la fel de bogat în mărturii istorice, deţine monumente impresionante şi are un trecut la fel de glorios ca şi Banatul românesc. Din aceste motive, şi trecutul său a fost multă vreme ţinut sub preş. În martie 2007 a apărut un frumos Atlas cultural al Banatului (sârbesc), autor Aleksandar Manojlović, cuprinzând localităţile care deţin vestigii istorice importante şi care au şi unele manifestări de tradiţie. Sunt incluse acolo peste 80 de locaţii acoperind întreaga zonă. Atlasul, editat în limba sârbă, este aproape necunoscut la noi. (România) De aceea am tradus pentru cititorii români informaţiile găsite acolo. Parcurgându-le, vom fi cu toţii de acord că ele conţin o istorie măre

Nunta la români presupune fast și veselie

O nuntă la români presupune fast și veselie, iar tradițiile și obiceiurile de nuntă au fost și vor fi nelipsite.  Cele mai multe obiceiuri de nuntă la români s-au moștenit din generație în generație, astfel că unele dintre ele sunt foarte vechi. Nuntă în perioada interbelică Pe vremuri cele mai frumoase nunți ale românilor se făceau cu siguranță la sate. Acolo, chiar și în vremurile noastre, tradițiile și obiceiurile se întrec în importanță, iar ulițele satelor răsună a veselie și voie bună. Atmosfera este una autentică prin joc, cântec, chiuituri, dar și nelipsitele practici tradiționale. "Hotăresc apoi ziua nunţii, ziua cununiei, făcându-se pregătirile trebuincioase. De comun ziua cununiei e zi de duminică. În ziua premergătoare, adecă sâmbăta, are loc „strigarea la nuntă” (invitarea). Atât din partea părinţilor fetei, cât şi feciorului, doi flăcăi sau feciori anumiţi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare şi încălecaţi pe cai frumoşi, care sunt împodobiţi la urechi cu flori