Treceți la conținutul principal

Mănăstirea şi viaţa culturală din localitatea Srediştea Mică

Cu siguranţă sunt câteva poveşti interesante care merită atenţia voastră.  În rândurile de mai jos o să găsiţi câteva lucruri interesante despre cum putem accesa „inima” spirituală , fără stres şi într-un mod plăcut.


Se crede că mănăstirea din Srediştea Mică, a fost înființată în secolul al XV-lea. Însă în 1777 a fost desființată în timpul reformelor bisericești pe care le-a întreprins împărăteasa Maria Terezia. Construirea actualei mănăstiri cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril  a început în anul 1995, la vreo 500 de metri de la locul unde se găsea vechea mânăstire. Azi este mânăstire de bărbați, cu trei călugări, deşi poate pare paradoxal, însă aceşti oameni, în singurătatea lor, se simt liniştiţi, şi recunoscători că pot împărtăşi viaţa lor cu Dumnezeu. 

Chiar dacă nu sunteţi o persoană profund religioasă, tot veţi avea câteva lecţii de învăţat de la aceşti oameni care şi-au dedicat existenţa divinităţii şi pentru a crea o lume mai bună. Din acest motiv, un număr considerabil de pelerini aleg să viziteze această mănăstire din Srediştea Mică, tocmai pentru a culege poveţe de folos de la călugări.
Pe măsură ce citiţi mai multe lucruri despre aceste locaţii, devine mult mai uşor să ajungeţi acolo unde doriţi. De asemenea, cu cât ştiţi mai multe lucruri despre locurile pe care urmează să le vizitaţi, o să le apreciaţi mai mult.

Viaţa culturală din localitata Srediştea Mică
Corul local a luat naştere abia după Primul Război Mondial, organizat de preotul Ioan Oraviţanu. În anii urnători, în fruntea acestui cor îi mai găsim şi pe preotul Emil Grădinaru, Alexandru Vărădeanu (care organizează şi un cor mixt) şi pe Vasile Serafim. 
În anul 1927 a luat naştere şi fanfara, sub denumirea de „Privighetoarea codreanului“. Primul instructor al acestei fanfare a fost preotul Alexandru Vărădeanu, iar din 1929 ţăranul Todor Mihai. Aceasta a participat la serbările organizate în sat, dar şi în localităţile vecine, apoi la Vârşeţ şi Belgrad. Activitatea fanfarei a fost însă întreruptă în 1944, când autorităţile militare comuniste au preluat instrumentele, care au fost date fanfarelor militare participante la luptele pentru eliberarea ţării. 
În domeniul muzicii populare, s-a evidenţiat, în aceeaşi perioadă, taraful Buligonilor, vestit în întreaga zonă ca o formaţie muzicală deosebit de bună.
În 1954, la iniţiativa învăţătorului Ion Matei, ia naştere S.C.A „Avram Iancu“, având la început, în componenţa sa secţiile de dansuri populare, teatru şi orchestra de muzică populară, iar mai târziu acestora li s-au ataşat şi corul şi orchestra. În ciuda străduinţelor entuziaştilor culturali din sat de a menţine aprinsă flacăra amatorismului cultural, ca urmare a micşorării considerabile a numărului locuitorilor, activitatea acestei societăţi culturale a încetat, amatorii din această localitate fiind prezenţi doar periodic la manifestările culturale ale minorităţii române din Voivodina. 
Adriana Petroi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primele atestări documentare ale românilor din Banatul sârbesc Panorama oraşului Vârşeţ Elementul etnic românesc a fost prezent în Banat din cele mai vechi timpuri. Încă din evul mediu timpuriu, din perioada formării limbii și a poporului român, putem vorbi despre prezența unor elemente protoromânești în Banatul de sud-vest. Concret, este vorba despre o populație valahă, pe care o amintește notarul regelui maghiar Bela al III-lea în Cronica sa Faptele ungurilor. Aceasta se face în contextul descrierii cuceririlor maghiare ale Câmpiei Panonice care au avut loc începând cu anul 896, prin venirea triburilor ungurești sub conducerea lui Arpad. Atacul unguresc asupra ducatului lui Glad, care își avea una din reședințele sale în cetatea Cuvinului, aduce primele informații, ce e drept confuze, despre prezența protoromânilor în zonă. Anume, în ajutorul ducelui Glad, stăpânul acestor teritorii, care s-a închis în cetatea Cuvinului pentru a se apăra de agresori, au venit

Banatul sârbesc este la fel de bogat ca şi Banatul românesc

Atlas cultural al Banatului sârbesc Banatul, regiune unitară până atunci, a fost sfârtecat în 1919. Treimea de sud-vest a fost detaşată de celelalte două treimi şi, datorită graniţei existente între ei, bănăţenii au început să uite unii de alţii. Abia în ultima vreme ne-am redescoperit. Banatul sârbesc este la fel de bogat în mărturii istorice, deţine monumente impresionante şi are un trecut la fel de glorios ca şi Banatul românesc. Din aceste motive, şi trecutul său a fost multă vreme ţinut sub preş. În martie 2007 a apărut un frumos Atlas cultural al Banatului (sârbesc), autor Aleksandar Manojlović, cuprinzând localităţile care deţin vestigii istorice importante şi care au şi unele manifestări de tradiţie. Sunt incluse acolo peste 80 de locaţii acoperind întreaga zonă. Atlasul, editat în limba sârbă, este aproape necunoscut la noi. (România) De aceea am tradus pentru cititorii români informaţiile găsite acolo. Parcurgându-le, vom fi cu toţii de acord că ele conţin o istorie măre

Nunta la români presupune fast și veselie

O nuntă la români presupune fast și veselie, iar tradițiile și obiceiurile de nuntă au fost și vor fi nelipsite.  Cele mai multe obiceiuri de nuntă la români s-au moștenit din generație în generație, astfel că unele dintre ele sunt foarte vechi. Nuntă în perioada interbelică Pe vremuri cele mai frumoase nunți ale românilor se făceau cu siguranță la sate. Acolo, chiar și în vremurile noastre, tradițiile și obiceiurile se întrec în importanță, iar ulițele satelor răsună a veselie și voie bună. Atmosfera este una autentică prin joc, cântec, chiuituri, dar și nelipsitele practici tradiționale. "Hotăresc apoi ziua nunţii, ziua cununiei, făcându-se pregătirile trebuincioase. De comun ziua cununiei e zi de duminică. În ziua premergătoare, adecă sâmbăta, are loc „strigarea la nuntă” (invitarea). Atât din partea părinţilor fetei, cât şi feciorului, doi flăcăi sau feciori anumiţi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare şi încălecaţi pe cai frumoşi, care sunt împodobiţi la urechi cu flori