Treceți la conținutul principal

Pentru cititori


Acum, la trei luni de când am început să scriu pentru blog, mi-am dat seama de câteva aspecte foarte importante în ceea ce privește jurnalismul așa cum îl văd eu.

Primul și cel mai important aspect ar fi că, meseria asta nu se termină niciodată. Subiecte vor fi mereu, dacă vei vrea, le vei găsi, le vei analiza și le vei aduce în fața oamenilor așa cum sunt ele, fără a le denatura. Tocmai pentru că subiecte vor fi mereu, am decis să continui cu postările materialelor pe blog.
Mulțumesc membrilor celor din Centrul de Studii Banatice, pentru că m-au ales să redactez acest blog, mulțumesc Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia pentru sprijin.





Mulțumesc tuturor cititorilor și urmăritorilor pentru cele peste 8.000  de intrări pe blogul Cultural și Științific al românilor din Voivodina, mulțumesc tuturor celor, cunoscuți sau necunoscuți care au avut răbdarea să-mi citească articolele și gândurile izvorâte din oarece experiență de viață și meserie.




Vă mulţumesc încă odată pentru că ați urmărit blogul, aceste fapt se vede prin vizualizările voastre şi am ales felul acesta de a vă mulţumi pentru că este aproape imposibil să o fac în alt mod decât scrisul.

Adriana Petroi




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primele atestări documentare ale românilor din Banatul sârbesc Panorama oraşului Vârşeţ Elementul etnic românesc a fost prezent în Banat din cele mai vechi timpuri. Încă din evul mediu timpuriu, din perioada formării limbii și a poporului român, putem vorbi despre prezența unor elemente protoromânești în Banatul de sud-vest. Concret, este vorba despre o populație valahă, pe care o amintește notarul regelui maghiar Bela al III-lea în Cronica sa Faptele ungurilor. Aceasta se face în contextul descrierii cuceririlor maghiare ale Câmpiei Panonice care au avut loc începând cu anul 896, prin venirea triburilor ungurești sub conducerea lui Arpad. Atacul unguresc asupra ducatului lui Glad, care își avea una din reședințele sale în cetatea Cuvinului, aduce primele informații, ce e drept confuze, despre prezența protoromânilor în zonă. Anume, în ajutorul ducelui Glad, stăpânul acestor teritorii, care s-a închis în cetatea Cuvinului pentru a se apăra de agresori, au venit

Banatul sârbesc este la fel de bogat ca şi Banatul românesc

Atlas cultural al Banatului sârbesc Banatul, regiune unitară până atunci, a fost sfârtecat în 1919. Treimea de sud-vest a fost detaşată de celelalte două treimi şi, datorită graniţei existente între ei, bănăţenii au început să uite unii de alţii. Abia în ultima vreme ne-am redescoperit. Banatul sârbesc este la fel de bogat în mărturii istorice, deţine monumente impresionante şi are un trecut la fel de glorios ca şi Banatul românesc. Din aceste motive, şi trecutul său a fost multă vreme ţinut sub preş. În martie 2007 a apărut un frumos Atlas cultural al Banatului (sârbesc), autor Aleksandar Manojlović, cuprinzând localităţile care deţin vestigii istorice importante şi care au şi unele manifestări de tradiţie. Sunt incluse acolo peste 80 de locaţii acoperind întreaga zonă. Atlasul, editat în limba sârbă, este aproape necunoscut la noi. (România) De aceea am tradus pentru cititorii români informaţiile găsite acolo. Parcurgându-le, vom fi cu toţii de acord că ele conţin o istorie măre

Grebenaț, localitate străveche

  Sunet: Richard Clayderman, Voce: Adriana Petroi