Treceți la conținutul principal

Ieşirea din colivie

Nimeni nu și-a făcut vreo iluzie că această epidemie va putea fi oprită complet. Nu e posibil, fără să ne închidem cu toții în case minim trei săptămâni. Mulți am făcut-o totuși. Acum, epidemia a intrat într-o fază de platou și pare că dă înapoi mai peste tot. Inclusiv în Serbia.


După o relaxare treptata a restricţiilor  Serbia se deschide treptat și revine la normal.
Serbia a ridicat restricţiile de circulaţie, au fost deschise parcurile și spațiile de plimbare, însă cetăţenii trebuie să respecte o distanță corespunzătoare.
Relaxarea treptată a început pe data de 4 mai, atunci a intrat în funcționare transportul în comun. Aglomerația a dispărut din mijloacele de transport în comun odată cu  ziua relaxării restricțiilor. Autoritățile au  anunțat regulile pe care vor fi obligați să le respecte călătorii. Un lucru este sigur: masca și mănușile, devin scuturi de protecție. La fel și păstrarea distanțării sociale.
De astăzi,  8 mai, se  vor  deschide centrele comerciale și din 11 mai creșele. Compania „Air Serbia” a anunțat  că va relua traficul aerian reglementar de pasageri într-o măsură limitată începând cu ziua de luni, 18 mai și își va majora treptat numărul de zboruri de la 1 iunie.

Vicepreședintele Guvernului Serbiei și ministrul Construcțiilor, Transportului și Infrastructurii, prof. dr. Zorana Mihajlović a declarat pentru RTV.rs, că pericolul nu a trecut, din această cauză apelează la cetățeni să fie precauți și responsabili, ea a mai adăugat că : "Trebuie să învățăm să trăim cu virusul din jurul nostru".
Serbia a impus restricţii dintre cele mai dure pentru a evita răspândirea coronavirusului, și se pare că aceste restricții au dat roade, fiindcă, Serbia are cea mai mică rată a mortalității de coronavirus, de 2,10 la sută raportat la țările din această parte a Europei.
Adriana Petroi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primele atestări documentare ale românilor din Banatul sârbesc Panorama oraşului Vârşeţ Elementul etnic românesc a fost prezent în Banat din cele mai vechi timpuri. Încă din evul mediu timpuriu, din perioada formării limbii și a poporului român, putem vorbi despre prezența unor elemente protoromânești în Banatul de sud-vest. Concret, este vorba despre o populație valahă, pe care o amintește notarul regelui maghiar Bela al III-lea în Cronica sa Faptele ungurilor. Aceasta se face în contextul descrierii cuceririlor maghiare ale Câmpiei Panonice care au avut loc începând cu anul 896, prin venirea triburilor ungurești sub conducerea lui Arpad. Atacul unguresc asupra ducatului lui Glad, care își avea una din reședințele sale în cetatea Cuvinului, aduce primele informații, ce e drept confuze, despre prezența protoromânilor în zonă. Anume, în ajutorul ducelui Glad, stăpânul acestor teritorii, care s-a închis în cetatea Cuvinului pentru a se apăra de agresori, au venit

Banatul sârbesc este la fel de bogat ca şi Banatul românesc

Atlas cultural al Banatului sârbesc Banatul, regiune unitară până atunci, a fost sfârtecat în 1919. Treimea de sud-vest a fost detaşată de celelalte două treimi şi, datorită graniţei existente între ei, bănăţenii au început să uite unii de alţii. Abia în ultima vreme ne-am redescoperit. Banatul sârbesc este la fel de bogat în mărturii istorice, deţine monumente impresionante şi are un trecut la fel de glorios ca şi Banatul românesc. Din aceste motive, şi trecutul său a fost multă vreme ţinut sub preş. În martie 2007 a apărut un frumos Atlas cultural al Banatului (sârbesc), autor Aleksandar Manojlović, cuprinzând localităţile care deţin vestigii istorice importante şi care au şi unele manifestări de tradiţie. Sunt incluse acolo peste 80 de locaţii acoperind întreaga zonă. Atlasul, editat în limba sârbă, este aproape necunoscut la noi. (România) De aceea am tradus pentru cititorii români informaţiile găsite acolo. Parcurgându-le, vom fi cu toţii de acord că ele conţin o istorie măre

Grebenaț, localitate străveche

  Sunet: Richard Clayderman, Voce: Adriana Petroi