Treceți la conținutul principal

Mărțișorul la românii din Banatul sârbesc


Simbolul șnurului împletit a căpătat "viață" printre românii din Banatul sârbesc prin anii 1936, acest obicei nu a existat în trecut. 



Aici l-au adus învățătorii contractuali din România. Având în vedere că primii învățători contractuali au venit în perioada mai-noiembrie 1935, este de presupus că pentru prima dată obiceiul mărțișorului la românii din Banatul Iugoslav a fost practicat pe 1 martie 1936, iar practicarea obiceiului era în școli, sub conducerea învățătorilor. 

Festivalul obiceiurilor din străbuni și al Mărțișorului, proiect educațional ajuns la ediția a VI-a, al cărui organizator este Ș.G. " Întâi Mai" din Petrovasâla, a avut loc astăzi în incinta acestei unități școlare. 

Cu această ocazie, a fost organizată o expoziție de mărțișoare și lucrări plastice, pe tema tradiții și obiceiuri din locurile natale, confecționate de elevii a câtorva școli din comuna Alibunar și nu numai. Festivalul a fost inaugurat de către primărița comunei Alibunar, Zorana Bratić.

Demn de laudă este faptul că în pofida circumstanțelor, organizatorii nu au renunțat la această frumoasă manifestare.

Adriana Petroi



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primele atestări documentare ale românilor din Banatul sârbesc Panorama oraşului Vârşeţ Elementul etnic românesc a fost prezent în Banat din cele mai vechi timpuri. Încă din evul mediu timpuriu, din perioada formării limbii și a poporului român, putem vorbi despre prezența unor elemente protoromânești în Banatul de sud-vest. Concret, este vorba despre o populație valahă, pe care o amintește notarul regelui maghiar Bela al III-lea în Cronica sa Faptele ungurilor. Aceasta se face în contextul descrierii cuceririlor maghiare ale Câmpiei Panonice care au avut loc începând cu anul 896, prin venirea triburilor ungurești sub conducerea lui Arpad. Atacul unguresc asupra ducatului lui Glad, care își avea una din reședințele sale în cetatea Cuvinului, aduce primele informații, ce e drept confuze, despre prezența protoromânilor în zonă. Anume, în ajutorul ducelui Glad, stăpânul acestor teritorii, care s-a închis în cetatea Cuvinului pentru a se apăra de agresori, au venit

Banatul sârbesc este la fel de bogat ca şi Banatul românesc

Atlas cultural al Banatului sârbesc Banatul, regiune unitară până atunci, a fost sfârtecat în 1919. Treimea de sud-vest a fost detaşată de celelalte două treimi şi, datorită graniţei existente între ei, bănăţenii au început să uite unii de alţii. Abia în ultima vreme ne-am redescoperit. Banatul sârbesc este la fel de bogat în mărturii istorice, deţine monumente impresionante şi are un trecut la fel de glorios ca şi Banatul românesc. Din aceste motive, şi trecutul său a fost multă vreme ţinut sub preş. În martie 2007 a apărut un frumos Atlas cultural al Banatului (sârbesc), autor Aleksandar Manojlović, cuprinzând localităţile care deţin vestigii istorice importante şi care au şi unele manifestări de tradiţie. Sunt incluse acolo peste 80 de locaţii acoperind întreaga zonă. Atlasul, editat în limba sârbă, este aproape necunoscut la noi. (România) De aceea am tradus pentru cititorii români informaţiile găsite acolo. Parcurgându-le, vom fi cu toţii de acord că ele conţin o istorie măre

Grebenaț, localitate străveche

  Sunet: Richard Clayderman, Voce: Adriana Petroi