Treceți la conținutul principal

Conferință online în Rusia pe tema "Biserica ortodoxă română din Serbia”

 Joi, 18 martie anul curent, la Sanct Petersburg în Rusia a avut loc conferința online susținută de dr. Natalia Golant și drd. Maria Rijova, istorici și antropologi, pe tema „Biserica ortodoxă română din Serbia”.



Cu această ocazie, doamna Golant a prezentat rezultatele cercetărilor realizate împreună cu cercetătorul drd. Maria Rijova în luna ianuarie a.c. în Serbia de Răsărit și în Banat, expunând numeroase date deosebit de interesante din istoria ecleziastică a românilor și sârbilor de pe acest spațiu, depsre relațiile româno—sârbe în domeniul religiei și despre situația actuală a bisericii ortodoxe române în Banat și în Serbia de Răsărit.





 La discuție au participat cercetători din Rusia preocupați de problemele istoriei bisericii, de identitatea confesională și națională și de alte aspecte ale istoriei și antrolologiei religiei în spațiul Europei de Răsărit și al Europei de Sud-Est.
dr. Mircea Măran 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primele atestări documentare ale românilor din Banatul sârbesc Panorama oraşului Vârşeţ Elementul etnic românesc a fost prezent în Banat din cele mai vechi timpuri. Încă din evul mediu timpuriu, din perioada formării limbii și a poporului român, putem vorbi despre prezența unor elemente protoromânești în Banatul de sud-vest. Concret, este vorba despre o populație valahă, pe care o amintește notarul regelui maghiar Bela al III-lea în Cronica sa Faptele ungurilor. Aceasta se face în contextul descrierii cuceririlor maghiare ale Câmpiei Panonice care au avut loc începând cu anul 896, prin venirea triburilor ungurești sub conducerea lui Arpad. Atacul unguresc asupra ducatului lui Glad, care își avea una din reședințele sale în cetatea Cuvinului, aduce primele informații, ce e drept confuze, despre prezența protoromânilor în zonă. Anume, în ajutorul ducelui Glad, stăpânul acestor teritorii, care s-a închis în cetatea Cuvinului pentru a se apăra de agresori, au venit

Banatul sârbesc este la fel de bogat ca şi Banatul românesc

Atlas cultural al Banatului sârbesc Banatul, regiune unitară până atunci, a fost sfârtecat în 1919. Treimea de sud-vest a fost detaşată de celelalte două treimi şi, datorită graniţei existente între ei, bănăţenii au început să uite unii de alţii. Abia în ultima vreme ne-am redescoperit. Banatul sârbesc este la fel de bogat în mărturii istorice, deţine monumente impresionante şi are un trecut la fel de glorios ca şi Banatul românesc. Din aceste motive, şi trecutul său a fost multă vreme ţinut sub preş. În martie 2007 a apărut un frumos Atlas cultural al Banatului (sârbesc), autor Aleksandar Manojlović, cuprinzând localităţile care deţin vestigii istorice importante şi care au şi unele manifestări de tradiţie. Sunt incluse acolo peste 80 de locaţii acoperind întreaga zonă. Atlasul, editat în limba sârbă, este aproape necunoscut la noi. (România) De aceea am tradus pentru cititorii români informaţiile găsite acolo. Parcurgându-le, vom fi cu toţii de acord că ele conţin o istorie măre

Grebenaț, localitate străveche

  Sunet: Richard Clayderman, Voce: Adriana Petroi